top of page
Zoeken
  • ilham

De abaya door de jaren heen


De jaren 70

Tegen de jaren zeventig, toen olie werd ontdekt in de Arabische wereld, werd de abaya het onderwerp van enige experimenten waarbij verschillende soorten en gewichten zijdeachtig materiaal de overhand namen. Tegen het einde van de jaren zeventig bedekten de abaya's niet het hele lichaam. In feite zaten ze dicht bij het middel en een kant was onder de arm geplooid, zodat de kleding die op het onderste deel van het lichaam werd gedragen zichtbaar was.


De jaren 80

Het was in de jaren 80 dat de schouderabaya werd geïntroduceerd. De schouderabaya was een lang zwart mantelachtig kledingstuk dat het hele lichaam bedekte. Het had behoorlijke volledige mouwen en werd aangevuld met de smallere shayla die het hoofd bedekte. Er werd verder geëxperimenteerd met verschillende soorten en gewichten zijde en er werden ook verschillende stijlen van borduurwerk en versieringen op de abaya geïntroduceerd. Chiffons en georgettes werden ook gebruikt omdat ze meer vloeiend waren.


De jaren 90

Na verloop van tijd bleef de abaya evolueren, hoewel de basisstijl en vorm van de abaya hetzelfde bleven, werden meer borduursels en versieringen zoals kant, stenen waarop gestreken kon worden een norm. De shayla werd altijd aangevuld met de abaya en werd vaak gecombineerd op de markten en souks met vergelijkbare ontwerpen en decoraties. In deze tijd werd ook een nieuwe stijl van abaya geïntroduceerd. Het kwam uit Oman en stond bekend als de 'omaniyah' omdat het leek op de tunieken die de mannen van Oman droegen. Het werd ook bekend als de 'islamitische abaya' omdat het aan de voorkant gesloten was, niet openging zoals de vorige abaya's en gemakkelijk over het hoofd kon worden geschoven.


De jaren 2000

In het eerste decennium van de jaren 2000 kreeg het experimenteren met de abaya een nieuwe betekenis met de introductie van veel verschillende stijlen en snitten, sommige te blingy, sommige over-the-top en sommige zelfs nogal bizar. Sommige abaya's hadden vleermuizen, vlinders of iets anders dat vleugels had. Sommige abaya's hadden zelfs tailles die werden benadrukt door verschillende soorten brede of smalle riemen die de lichaamsvorm accentueerden en in strijd waren met de grondgedachte achter de abaya - om niet te pronken met de lichaamsvorm. Dit alles werd gedaan om op te gaan in de westerse stijl van aankleden.

Tegenwoordig is de abaya niet alleen een lichaamsbedekkend kledingstuk, het heeft alleen functionaliteit overstegen en is een uitdrukking van individualisme geworden en heeft een eigen aanzien gekregen. Abaya-ontwerpers hebben de abaya naar een heel nieuw niveau getild met de nadruk op wereldwijde modetrends, samen met een bewustzijn van veranderingen in de omgeving en de wereld in het algemeen.

De abaya-industrie is net als de abaya zelf geëvolueerd. Je kunt niet alleen een abaya kopen in verschillende winkelcentra, soeks en bazaars, je kunt ze nu ook op maat laten maken door een abaya-ontwerper, wat een trend aan het worden is in de wereld van vandaag.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page