top of page
Zoeken
  • ilham

Duurzaamheid is de laaste Eid-modetrend 

Deze week zullen moslims over de hele wereld eindelijk hun mooiste abaya's, salwar kameezes, kaftans en thobes kunnen debuteren die ze achter in hun kasten hebben bewaard voor drie pandemische Eids. Voor een groeiend aantal dat in die tijd hun mode-keuzes heeft heroverwogen, zullen die blitse, ingewikkeld geweven stukken duurzamer zijn.


Eid al-Adha, de islamitische feestdag die het hoogtepunt van de Hajj-bedevaart markeert, begint op 20 juli. En moslimontwerpers, die een vraag naar duurzame Eid-kleding opmerken, hebben milieuvriendelijke stukken gelanceerd in de aanloop naar de vakantie. Moslim mode-iconen, zoals Halima Aden en Mariah Idrissi, hebben onlangs ook duurzame modepraktijken gepromoot.


"Het belang van duurzaamheid en ethische praktijken ... we geloven dat het nu en vooral tijdens Eid erg belangrijk zal zijn", zei hijab-ontwerper Lena Aljahim.


Elk jaar besteden moslims 2,2 biljoen dollar aan 'op geloof geïnspireerde ethische consumptiebehoeften'.


"Duurzaamheid van kleding wordt steeds populairder bij consumenten en is ook het thema geweest van veel bescheiden mode-evenementen", aldus het State of the Global Islamic Economy Report 2020/2021. Bescheiden mode is een term die wordt gebruikt om de conservatieve kledingstijl te beschrijven die moslims aannemen. De laatste Modest Fashion Week - dagen van moslimgeoriënteerde modeshows - in 2019, bijvoorbeeld, had duurzaamheid als een van de belangrijkste thema's, met een hele reeks moslimontwerpers die stukken uitbrachten die gemaakt waren van milieuvriendelijke grondstoffen of technologie.


De waarde van de bescheiden modemarkt zal tegen 2024 $ 402 miljard bedragen, schat het rapport. Millennial Muslims, een van de grootste consumentengroepen van bescheiden mode, leiden de vraag naar duurzaamheid.

Het sluit aan bij de islamitische waarden


De Britse modeontwerper Ainara Medina lanceerde halverwege de pandemie haar duurzame bescheiden kledingbedrijf Nea Wear, nadat ze een groeiende beweging opmerkte van vooruitstrevende moslims die zich bewust werden van waar hun kleding vandaan komt. Om het duurzaam te maken, vertelde Medina aan NPR dat ze stoffen upcycled en een milieuvriendelijke toeleveringsketen gebruikt, van fabrikanten tot rederijen.


"Nu we opgesloten zitten en meer tijd thuis doorbrengen, meer tijd hebben om over dingen na te denken, geloof ik dat dit invloed heeft gehad op de keuzes die we maken en de manier waarop we consumeren," zei Medina. "Er zijn veel moslimconsumenten die het onderzoek zijn begonnen en het belang van duurzame mode en slow fashion begrijpen."

Bewuste consumptie sluit aan bij de islamitische waarden die moslims koesteren, voegde ze eraan toe.


"Vanuit een islamitisch perspectief is ons toevertrouwd om voor de aarde te zorgen en ervoor te zorgen, en dat betekent duidelijk milieubewust te zijn en het milieu en vervolgens alle wezens die erop leven niet te schaden", zei Medina.


Medina heeft een speciale Eid-collectie van zijdeachtige jurken uitgebracht, waarbij duurzaamheid en glamour samenkomen.


Fayena, een nieuw duurzaam hijabbedrijf, maakt zijn hijabs van milieuvriendelijke natuurlijke vezels.

Malaika L Hilson/Fayena


Net als Medina brachten Fakhrya Alshubi en Lena Aljahim uit Dearborn, Michigan, hun duurzame bescheiden kledinglijn Fayena uit tijdens de pandemie, in november 2020. Ze wilden moslimconsumenten een alternatief bieden voor niet-duurzame en onethische mode, die volgens hen vaak de meest toegankelijke was. keuze.


En de verkoop van hun milieuvriendelijke hijabs van vezels is omhooggeschoten naarmate Eid nadert.


"Vooral tijdens Eid zijn meisjes op zoek naar hijabs van betere kwaliteit en meer waarde", vertelde Aljahim aan NPR.

Duurzaam is nu toegankelijker


Oudere bedrijven die eigendom zijn van moslims zijn bezig met het opzetten van initiatieven om duurzame lijnen te innoveren.


"Vanwege het feit dat dingen meer beschikbaar zijn op een duurzaam niveau, denk ik dat mensen, als ze de kans krijgen, aangetrokken zullen worden", zegt mode-beïnvloeder Melanie Elturk.


Elturk, CEO van Haute Hijabs, vertelde NPR dat duurzaamheid een kenmerk is van haar in New York gevestigde bedrijf sinds de oprichting in 2010, toen ze vintage sjaals omvormde tot hijabs.


Elturk realiseerde zich dat moslimconsumenten steeds bewuster werden van de producten die ze kopen en de merken waarin ze bereid zijn te investeren, en onderzocht duurzame mode verder. In april bracht het bedrijf gerecyclede hijabs van chiffon uit, gemaakt van 7 tot 8 gerecyclede plastic flessen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Vorig jaar bracht Haute Hijab geweven hijabs uit, gemaakt van hernieuwbaar bamboe.


De trend wordt alleen maar groter

Er zal de komende drie tot vijf jaar een nog grotere verschuiving naar duurzaamheid voor moslimconsumenten plaatsvinden, voorspelt Alshubi.


Met deze Eid willen de modeontwerpers overconsumptie vermijden.


Medina koopt haar outfit van ontwerpers die hun kant-en-klare stoffen in kleine hoeveelheden inkopen. Alshub


 9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page