top of page
Zoeken
  • ilham

Wat is Modestfashion? 

Over wat modest fashion is bestaan nogal wat misverstanden. Is het religieus of niet? Is het voor iedereen, of juist niet? Omdat leven in onzekerheden nergens voor nodig is, verklaren we aan de hand van bronnen het begrip. Kom je tijdens een aankomende discussie aangaande het onderwerp in ieder geval goed beslagen ten ijs.


Modest fashion, waarom hebben we het erover?

Ten eerste omdat de cijfers interessant zijn. Zoekopdrachten naar ‘modest fashion’ zijn volgens Pinterest UK sinds het begin van dit jaar met vijfhonderd procent gestegen en de industrie wordt ondertussen geschat op een waarde van 44 miljard dollar.

Interessant, maar we gingen het over de mode hebben. Wat ís modest fashion?

Er hangt een zweem van mysterie rond de term ‘modest fashion’. Er is niet een eenduidige definitie op te geven. Hoewel de manier van kleden is geboren in religieuze kringen, zoals de christelijke, joodse en islamistische gemeenschap, is er een grotere diverse groep vrouwen die zich aangetrokken voelt tot meer bescheiden mode. Het is mode bedoelt voor iedere vrouw die minder huid wil tonen. Wat modest is, wordt verschillend uitgelegd. De lengte van de mouwen en de rok of broek verschilt per vrouw. Wel is iedereen het erover eens dat de kleding losser rond het lijf valt, de stoffen niet doorschijnend zijn en het lichaam grotendeels wordt bedekt.


Welke grote merken doen mee?

Op het Modest Fashion Forum in Antwerpen bleken de Spaanse highstreetketens Mango en Zara het goed te doen. Eerstgenoemde lanceerde zelfs een modest-vriendelijke collectie met tunieken, kaftans en maxi-jurken. Burberry, Dolce & Gabbana, Uniqlo en H&M stapten ook allen in, in de modest fashion-mode, en dan specifiek gericht op de moslima.

Het is voor een retailer niet heel ingewikkeld om de modest vrouw te dienen, zijn de sprekers op het Modest Fashion Forum van mening. Zoals we eerder schreven, hoeven er maar kleine aanpassingen worden gemaakt in lengte en materiaalgebruik. Genoeg luxe modehuizen, zoals Max Mara, Albus Lumen, Prada, The Row en Dries Van Noten, hebben een groot aanbod modest mode in hun collecties zonder dat zij dit als zodanig labelen. Dat is volgens de sprekers op het Modest Fashion Forum in Antwerpen dan ook de toekomst voor modest fashion: het moet uit de exclusieve sfeer gehaald worden.

Dat is dan ook precies het doel van The Modist, een vrij nieuwe e-tailer gevestigd in Londen en Dubai die zich heeft gespecialiseerd in het aanbod van luxe modest fashion. Met een assortiment van 180 merken dienen zij de modest vrouw wereldwijd. The Modist biedt luxe mode aan vrouwen van alle leeftijden, met verschillende religies, culturen en etniciteiten.

Wat is de hype?

Culturele en religieuze redenen liggen misschien ten grondslag aan de modest mode, maar dit is al lang niet meer waarom modest fashion wereldwijd zoveel aanhangers heeft. Dankzij recente ontwikkelingen rondom #Me-Too wordt een meer bedekkende mode omarmd door allerlei vrouwen die empowerment vinden in het dragen van meer stof. Zij kunnen zich vinden in een esthetiek die niet ontworpen is om tegemoet te komen aan de mannelijke blik.

Ondanks dat modest mode past in het huidige tijdsbeeld, is het niet eerlijk om te spreken van een hype, een trend. Modest fashion is geen nichemarkt, maar een miljardenindustrie, aangedreven door een grote groep jonge vrouwen die zich wil kleden volgens haar overtuiging, maar weigert in te boeten aan stijl.


 

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page